Wednesday 6 February 2019

¿Com fer una recerca documental?




La Cristina Rufí, responsable de la biblioteca municipal Pere Blasi de Torroella de Montgrí, ens proporcionarà els  mètodes i estrategies més adequats per fer una bona recerca de bibliografia per el vostre Treball de Recerca.




BUSQUEM INFORMACIÓ PER FER EL TREBALL DE RECERCA: ALGUNES PISTES


ETAPES DEL TREBALL DE RECERCA

                                                  1. Planificació

                                                  2. Recerca documental

                                                  3. Recerca experimental

                                                  4. Redacció del treball

                                                  5. Exposició oral



Recerca documental

a) Internet 

CERCA AVANÇADA A INTERNET



  1. La Clàudia no troba informació d'alguns apartats de l´índex provisionals, i per tant decideix fer una cerca avançada i consultar un cercador temàtic. Al cercador general hi ha un enllaç on hi diu "cerca avançada". Aquí especifica la informació més concreta que l'interessa. Recull les pàgines seleccionades a la carpeta de "Preferits".
  2. Tot sigut demana al cercador general apunts OR treballs sobre energia solar i enllumenat urbà. Si no surt res, posarà només pàgines d'apunts OR treballs i, un cop dins d'aquestes pàgines, cercarà la informació més específica. La informació rellevant la recollirà en fitxes o fulls de definició , de resum, de dades, de bibliografia,tec.
  3. Els resultats d'aquesta cerca a Internet els compartirà amb el tutor de recerca per acabar de seleccionar la informació rellevant del treball. 
A continuació t'afegim una taula amb recursos d'Internet que et poden ajudar en les fases 1 i 2 de la teva cerca.




Exemple de Cerca Avançada amb un buscador

La cerca a Internet s'ha de fer seguint criteris que et permiten trobar continguts que t'interessen. Has de fugir de les cerques massa àmplies en les quals et puguis perdre en una infinitat de pàgines, la majoria de les quals no son adients per al treball.

Molts cercadors incorporen una opció que es diu "cerca avançada" que et permet limitar els continguts amb l'ajuda de camps de cerca específics en funció de la informació que t'interessi.




Dins de la finestra cerca avançada, la Clàudia concreta els ítems de cerca. El resultat serà les vint pàgines en català en format d'arxiu Adobe Acrobat i d'aquest últim any. Totes aquestes pàgines son útils per a la Clàudia. De l'altra manera, aquestes pàgines estarien disperses i perdudes entre centenars de pàgines de molt baix interès per al treball.






b) Biblioteca. ARGUS.  
Com funciona l’Argus?

http://www.bibliotecaspublicas.es/arboc/imagenes/Manual_Consulta_Argus.pdf



c) Centre de documentació del Museu de la Mediterrània





https://www.museudelamediterrania.cat/centre-documentacio.html

d) RACO: revistes catalanes amb accés obert




http://www.raco.cat/index.php/raco



Redacció del treball: bibliografia.


La citació bibliogràfica s'ha de fer seguint les formes a l'ús i s'ha de fer d'una manera acurada. A continuació teniu un exemple de possible citació i presentació d'una llista bibliogràfica.







http://biblioteca.uoc.edu/ca/recursos/recurs/com-he-de-citar-en-els-treballs





I sempre podeu venir a la biblioteca a demanar un cop de mà, que per això hi som!

No comments:

Post a Comment